keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Realistisen hääbudjetin teko ehkäisee rahasta riitelyä myöhemmin

Varmaan kaikki, jotka ovat alkaneet suunnittelemaan hääjuhlallisuuksien järjestämistä, törmäävät ennemmin tai myöhemmin samaan ongelmaan: Pinterest, instagram, häälehdet yms. pursuilevat ihania, kauniita, omaperäisiä ideoita, jotka tekisivät juhlapäivästä niiin täydellisen - ja sitten kun toteutusta selvittelee tarkemmin, tajuaa, että sinne menisi palkat, säästöt, vanhempien säästöt... Kaiken haaveilun keskellä kylmän rahan ajattelu ja budjetointi on välttämätöntä, ellet sitten ole tarpeeksi onnekas ollaksesi satumaisen rikas ;) Joskus myös harmia aiheuttaa kihlaparin eriävät näkemykset siitä, kuinka paljon rahaa naimisiinmenoon haluaa käyttää. Kaikilla on omat näkemyksensä siitä, onko monen sadan euron arvoinen kakku turhake vai ehdoton välttämättömyys, saako mekko maksaa 100, 1 000 vai 10 000 euroa, olisiko pelkkä kahvitus riittävä vai eikö hääpäivä ole mistään kotoisin ilman pöytiin tarjoiltua illallista ja avointa baaria.

Budjetin laatiminen yhdessä tulevan puolison kanssa kannattaa tehdä mahdollisimman ajoissa, jotta ei ehdi täysin rakastua ideoihin, joihin teillä ei ole varaa. Oman lyhytaikaisen kokemuksen mukaan hyvin tehty ja paperille kirjattu budjetti helpottaa huomattavasti suunnittelua, ja antaa vapauden tehdä ostoksia jo hyvissä ajoin ilman, että tarvitsee pelätä rahojen loppuvan kesken.

Vaikka raha-asioiden ajattelu yleensä on enemmän tai vähemmän ahdistavaa, hääbudjetin teko oli yllättävän hauskaa, kun mietimme asioita kaikessa rauhassa hyvän naposteltavan äärellä! Samalla on hyvä tilaisuus jutella tulevan puolison kanssa siitä, minkälaiset häät olisivat juuri teidän näköiset, ja päästä kartalle siitä, mitkä asiat juhlissa ovat kummallekin tärkeitä. Me teimme ensin ihan mielenkiinnosta (ilman googlailuita asioiden todellisesta hinnasta) leikkibudjetin, johon sai heitellä ihan mitä ikinä halusi, vaikka idea ei olisi ollut kovin realistinenkaan. Kokonaissummaksi tuli reilu 26 000 euroa, mikä ei aivan ole sellainen summa, jota kumpikaan meistä olisi valmis pulittamaan. Seuraavaksi mietimme, kuinka paljon meillä on mahdollista hankkia rahaa yhdistämällä ennestään olevia säästöjä ja sen mitä palkoista pystytään kahdessa vuodessa säästämään, ilman että kummastakaan tuntuu pahalta käyttää näitä rahoja häihin. Tässä vaiheessa kannattaa myös selvitellä, ovatko jomman kumman vanhemmat ajatelleet osallistua hääkuluihin. Me emme halunneet "pakottaa" kummankaan vanhempia osallistumaan, joten teimme budjetin siten, että voisimme itse kerätä rahat, vanhempien osallistuminen on sitten vain plussaa.


Hääbudjettia tehdessä kannattaa myös huomata, että elämä jatkuu hääyön jälkeen. Vaikka häät olisivatkin elämän tärkein päivä, on ihan kivaa, jos on rahoja jää asunnon hankkimiseen, matkusteluun, lasten kasvatukseen tai mitä kenenkin tulevaisuudenhaaveisiin kuuluu.

Kun käytössä olevan rahan määrä on selvitetty, seuraava vaihe on rahojen jakaminen kaikkiin niihin isoihin ja pieniin asioihin, joihin rahaa kuluu häitä suunnitellessa. Me aloitimme siitä, että molemmat miettivät kolme asiaa, jotka ovat itselle tärkeimpiä, ja kerroimme ne toisillemme vasta, kun molemmat olivat valmiita. Nämä ovat sitten sellaisia asioita, joista lähdetään viimeisenä säästämään. Asiat voivat olla mitä vain: se, ettei vieraslistaa tarvitse karsia, hieno auto, hyvä bändi, tunnettua merkkiä oleva hääpuku, ruoka, juoma, kakku... Samalla kannattaa tehdä myös selvitystä siitä, paljonko kaikki maksaa sillä alueella, jolla asutte.

Erityisesti jos budjetti on tiukka, kannattaa koittaa keksiä asioita, joita voi tehdä itse. Onko jollain tutulla kaunis piha tai iso talo jota voisi hyödyntää juhlapaikkana? Oletteko valmiita tekemään ruokia tai kakkua itse tai pyytämään apua tutuilta? Hääpukujen hinta käytettynä putoaa yleensä yhden käyttökerran jälkeen noin puoleen, joten nettikirppikset kannattaa katsastaa huolella. Myös koristeita itse tekemällä voi säästää rahaa, tosin jos askartelusta ei erityisemmin nauti, kannattaa miettiä ovatko vaativat diy-projektit sen arvoisia. Ja jos mahdollista, alustava budjetti kannattaa tehdä riittävän väljäksi tai jättää jonkin verran rahaa yllättäviä menoja varten, sillä niitä varmasti tulee. Voin kuvitella, kuinka ylimääräinen rahanmeno juuri ennen avioon astumista kiristäisi välejä, varsinkin jos hääbudjetti on jo valmiiksi jommankumman tai molempien kipurajoilla. Budjetin alittaminen on sen sijaan vain mukavaa, ja rahoilla voi joko hankkia lisää luksusta hääpäivään tai tehdä myöhemmin jotain ihanaa ja romanttista yhdessä! 💙


Vielä sama tiivistettynä :)
  • tehkää budjetti ajoissa ja yhdessä
  • kummankin tulee tuntea olonsa mukavaksi käytettävän rahan määrästä
  • tehkää suunnitteluhetkestä mukava (napsuja, viiniä, kynttilöitä, riittävästi aikaa)
  • jättäkää riittävästi ilmaa budjettiin yllättäviä menoja varten
  • miettikää, mitkä asiat ovat teille tärkeitä ja mihin haluatte panostaa

1 kommentti:

  1. Kiitos postauksesta. Meillä on etsitty sopivaa catering palvelua, joka voisi tuon hääruoan meille hoitaa. Tärkeää olisi, että kaikille löytyisi jotain, mutta ei budjetti silti venyisi. https://www.loistocatering.fi/catering-palvelu

    VastaaPoista