tiistai 13. maaliskuuta 2018

Hääjuomien laskemista

Viime viikkojen aikana on ollut ihanasti aikaa askarrella kaikkea häihin liittyvää. Juuri mikään ei ole tosin vielä valmistunut, kun on paha tapa aloittaa useampi projekti yhtä aikaa... Jossakin vaiheessa kevättä tai kesää jotain alkaa varmasti tipahdella pikkuhiljaa tännekin!

Meillä on aika lailla kaikki häiden isoimmat asiat jo varattuna, mutta yhden kuluerän eteen ei aiemmin oltu pistetty vielä juurikaan tikkua ristiin: hääjuomat. Meidän bestman on ollut Alkossa töissä, joten juteltiin yhdessä siitä, kuinka paljon juomia häihin pitäisi varata. Saatiin myös vinkkiä, että Alkolla on sellainen palvelu, johon voi laittaa viestillä ruokalistan ja he suunnittelevat viinit. Kuulostaa kyllä tosi kätevältä, kun itsellä ei viiniosaamista juuri ole! Juomat on näissä laskuissa laskettu 80 hengelle, joka ollaan päätetty maksimivierasmääräksi.

Ruokajuomat:
  • Alkumaljaksi kuohuviiniä yksi lasi (12 cl) → 9,6 litraa eli 13 pulloa. Lisäksi alkoholiton kuohujuoma vaihtoehdoksi.
  • Ruokaviiniä 2 kaatoa (2x0,14 cl) → 22,4 l eli 30 pulloa. Alkon ohjeen mukaan tästä kannattaisi olla 2/3 punaviiniä ja 1/3 valkoviiniä.
  • Kahvin kanssa avec (0,04 cl). Ollaan mietitty, että otetaan meidän lemppareita, eli sulhasen valintana viski, minulla joku kermalikööri ja varmaan kolmanneksi vaihtoehdoksi otetaan portviini. Näitä tulisi siis pari-kolme pulloa jokaista.
Tanssien ja bileiden ajaksi ostetaan varmaan pelkkiä mietoja, toisaalta hinnan vuoksi ja toisaalta siksi, etteivät vieraat humallu liikaa. Boolista tulee alkoholitonta, koska kaikki vieraat ei kuitenkaan juo alkoholia. En itsekään aio juoda ruokajuomien lisäksi enää muuta, sillä haluan varmasti muistaa jokaisen ihanan hetken hääpäivästä ja pystyä nauttimaan myös sunnuntaista hotellissa! Koska en juo limsaa oikeastaan ollenkaan, tuntuu juhlavammalta juoda kaunista boolia kuin pelkkää vettä.
 


Yleinen ohje juomia varten Alkon sivujen mukaan on juoma/tunti/vieras, ensimmäiselle tunnille voi varata kaksikin juomaa. Yksi sulhasen kaveri oli mennyt tällä laskukaavalla heti juhlapaikalle saapumisesta alkaen, ja juomia oli jäänyt paljon yli. Mietittiin, että ei ehkä muutenkaan haluta, että vieraat alkavat juomaan mietoja jo ruokailun aikana, joten päädyttiin soveltamaan tuota laskukaavaa vasta syömisen jälkeen eli noin kello 20-02.

Mietoja juomia tulisi siis 6 tai 7 juomaa per henkilö. Laskettiin tuota nyt siten, että kaikki 80 vierasta ottaisivat ainakin yhden juoman, ja noin 60 ihmistä jäisi juhlimaan tanssien jälkeen, tai ainakaan ei uskalla varautua siten, että vähemmän ihmisiä jää. Osa porukasta varmasti lähtee aikaisemmin, mutta vastaavasi osa juo enemmän. Eli juomia tarvitsisi ostaa 380-440. Tuntuu aika hurjalta määrältä!
Näiden lisäksi ostetaan vielä kivennäisvettä ja limsoja.

Pitää vielä tarkistaa, onko meillä enemmän oluen vai siiderin juojia, mutta mietoja voisi ostaa esimerkiksi seuraavan määrän:
  • 10 lavaa olutta (240 tölkkiä)
  • 3 lavaa lonkeroa (72 tölkkiä)
  • 3 lavaa siideriä (72 tölkkiä)
Olisi kurjaa, jos juomat loppuisi kesken juhlien, mutta ei myöskään haluta, että meille jää kauhea kasa tölkkejä pyörimään nurkkiin, kun ei niitä oikein saa sitten kulumaan mihinkään.

Ollaan tietysti myös pohdittu, mistä juomat kannattaisi hakea. Alkosta saa hyvää palvelua eikä juomia tarvitsisi lähteä erikseen hakemaan mistään. Nykyään on mahdollista tilata juomia Euroopasta postissa, mutta minulle on jäänyt vähän epäselväksi, miten Suomen tulli niihin suhtautuu. Iso osa hääpareista hakee juomansa Tallinnasta, mutta tällä hetkellä ilmeisesti vielä halvempaa olisi hakea niitä Latvian puolelta, kun Virossa on nostettu alkoholiveroa. Meillä on muutenkin ollut suunnitelmissa lähteä Pärnuun tai Riikaan (toinen kaasoista on käynyt Riikassa ja oli kuulemma kaunis kaupunki!) romanttiselle kylpylälomalle ensi syksynä, joten olisi ihan hyvä vaihtoehto sitten samalla ostaa hääjuomia. Riikaan ei kuitenkaan ole kuin 300 km matka autolla Tallinnasta.

Hotel Jurmala Latviassa, kuva sivuilta
Jos teillä on kokemuksia juomien menekistä tai siitä, mistä niitä kannattaa ostaa, niin kommentoikaa! Ensi viikolla kirjoittelen sitten hääpuvun metsästyksestä, sillä viikonloppuna äiti ja kaasot ovat tulossa Tampereelle. Saa nähdä, joko täällä ollaan muutaman päivän päästä hääpuvun onnellisia omistajia! 💕


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti