lauantai 22. heinäkuuta 2017

Mitä ruokaa vieraille tarjotaan?

Ruoka on varmasti tärkeimpiä asioita häissä, se, mitä vieraat eniten odottavat ja mitä muistellaan hyvässä ja pahassa myöhemminkin. Ruokailu on myös isoimman palan budjetista vievä yksittäinen asia. Mielestäni ruoka on myös yksi viimeisistä asioista, joissa kannattaa pihistellä. Toki hyvän ruuan, jolla vieraat (ja hääpari!) ovat tyytyväisiä, ei tarvitse olla pöytiin tarjoiltuja gourmet-annoksia.

Usein juhlien tai pitopalveluiden ruokalistat, varsinkin perinteiset esimerkkimenut,
ovat useammassa paikassa hyvin samankaltaisia. Nykyään onneksi mikään ei pakota valitsemaan perinteistä karjalanpaisti ja mansikkakermakakku -linjaa, jos sellainen ei sovi omaan tyyliin, mutta toisaalta se tuo valinnanvaikeuden mukanaan. Myös useimmat pitopalvelut ovat heränneet siihen, että monet haluavat tarjoilla vieraille jotain mielenkiintoista ja antavat erittäin hyvin mahdollisuuden vaikuttaa siihen, mitä tarjotaan.

Kuinka valita ruokalistan sisältö?

Ruokalistaa pohtiessa kannattaakin miettiä, millaista ruokaa toivoisitte saavanne juhlissa tai minkälaista ruokaa tilaisitte, jos menisitte ravintolaan syömään. Kyseessä on kuitenkin juuri teidän häänne, ja minusta hääparin omat mieltymykset ja tyyli saavat näkyä. Jos joku vieraista on liian nirso pitääkseen valitsemastanne ruuasta, ei hän (toivottavasti) kehtaa sitä ääneen sanoa, ja toisaalta on joka tapauksessa mahdotonta miellyttää kaikkia. Olen sitä mieltä, että mieluummin maksan sellaisesta ruuasta, jota itse haluan syödä, kuin yritän arvailla, mistä vieraat mahdollisesti pitäisivät.

Etsi pitopalveluita lähelläsi, ja selvitä, minkälaisia ruokia heillä on. Kannattaa kysyä, saatteko itse vaikuttaa ruokalistaan, vaikka sivuilla olisikin joku esimerkkimenu. Jos joku tuttusi on järjestänyt juhlat, tai olet ollut vieraana juhlissa joiden ruuasta pidit, selvitä, mikä pitopalvelu on ollut kyseessä.

Vieraiden erityisruokavaliot kannattaa ottaa huomioon, jotta kaikki saisivat mahansa täyteen, joten pyydä kutsussa vieraita ilmoittamaan ruokarajoitteista ajoissa. Pitopalvelussa varmasti osataan auttaa, miten erityisruokavalioihin sopiva ruoka saadaan otettua huomioon ilman, että kaikille tarvitsee olla eri ruokaa.

Miten estää hintaa nousemasta?

Jos budjetti on tiukka tai ette halua käyttää pitopalvelua, voi ruokia tehdä itsekin, jos tuttavapiirissä on ruuanlaittotaitoista väkeä. Älä kuitenkaan pyydä läheisiä ihmisiä tarjoilemaan tai laittamaan ruokia esille, jos haluat, että he voivat nauttia juhlista. Ei myöskään ole varmaa, että kotona loistavaa ruokaa laittava henkilö osaisi kokata 150:lle, ihan jo keittiön säilytystilojenkin puolesta. Erityisesti pienissä häissä ruuan laittaminen itse tai talkoilla voisi olla oikein hyväkin vaihtoehto, ja monet varmasti kokevat imartelevana sen, jos pyydät heitä laittamaan ruokaa tai leipomaan häihinne.

Toinen vaihtoehto säästää rahaa on miettiä vaihtoehtoja perinteiselle buffetpöydälle. Pinterestissä on parin vuoden ajan ollut trendinä erilaiset "ruokabaarit", joiden ajatuksena on tehdä buffetpöytä, joka keskittyy tietyn ruokalajin ympärille. Tarjotkaa esimerkiksi erilaisia pizzoja, pastoja, hampurilaisia, lihapullia, voileipiä tai muita naposteltavia. Jos ette välttämättä halua tarjota lämmintä ruokaa, voitte valita jotain kevyempää. Suomessa on jo pitkään ollut vaihtoehtona tarjota "vain" kakkukahvit vieraille vihkimisen jälkeen. Jos makeat herkut eivät ole teidän juttunne, yksi vaihtoehto on kerätä pöytään esimerkiksi juustoja, keksejä, hilloja ja hedelmiä. Ruuat voi erillisen buffetpöydän sijasta kattaaa myös kotoisesti siihen pöytään, jossa vieraat istuvat, jos vieraita ei ole kovin paljoa. Kokeile hakea pinterestistä tai Googlen kuvahausta hakusanoilla kuten "wedding food bar", "dessert buffet" tai "family style wedding food".

Hääkakku maksaa, vaikka Suomessa kakut eivät usein olekaan yhtä upeita ja kalliita kuin Amerikassa. Jos kumpikaan teistä ei erityisemmin pidä kakusta, voitte ihan hyvin olla tarjoamatta sellaista. Jälkiruokapöydät tai kakkubuffetit ovat yleistyneet joko ruokailun jälkiruokana tai sellaisenaan tarjottuna. Kuulin, että eräs hääpari päätyi erähenkisessä juhlapaikassa tarjoamaan vieraille muurinpohjalettuja erilaisilla täytteillä kakun sijaan, mikä oli minusta ihana idea! Jälkiruokapöytään voi kerätä esimerkiksi erilaisia piiraita, pullaa, pikkuleipiä, macaronseja ja mutakakkua.  Myös eri makuisten popcornien, vohvelien, jäätelön, donitsien tai keksejen ympärille kehitellyt tarjoilut ovat hauskoja vaihtoehtoja. Jos taas kakku on teille tärkeä, kannattaa selvittää, minkälaisia kakkuja pitopalvelu tekee. Osalla pitopalveluista ruuat ovat erinomaisia, mutta kakut eivät minun mielestäni ole mitenkään erityisiä. Jos haluatte tilata kakun joltakin kakkuleipurilta tai toisesta konditoriasta, kysykää, käykö se pitopalvelulle, jotta kahvipöydän kattaminen menee sujuvasti.

Mitä me aiomme tehdä?

Me olemme näillä näkymin päätymässä suhteellisen perinteisesti buffettiin, johon kuuluu alkupaloja ja pari vaihtoehtoa lämmintä ruokaa. Olemme myös miettineet, tarjoaisimmeko erillisen jälkiruuan ja kakun sitten myöhemmin, kun minun mielestäni jälkiruoka on aina aterian paras osa! :) Päätöksiä asian suhteen tulee vasta myöhemmin, kun saamme aikaiseksi valita pitopalvelun... Haluaisimme myös jälkiruokabuffetin, johon mahdollisesti tekisimme itse muut kuin varsinaisen hääkakun, kun kaveripiirissä on paljon hyviä leipojia. Näin saisi enemmän vaihtoehtoja ilman, että hinta nousee liikaa. Olisi myös mukavaa, että vieraat olisivat osallistuneet tekemään päivästä täydellisen 💙 Alustavasti olemme katselleet Tampereen alueen pitopalveluita, näistä postausta tulossa myöhemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti