sunnuntai 6. elokuuta 2017

Siviilivihkimisen ideointia

Viime viikolla lomailtiin Itävallassa Zell am Seessä kesätöiden vastapainoksi, voin suositella kyllä kaikille, oli ihana paikka! 💕
Lomailun välissä koitettiin miettiä, miten vihkimisestä saisi erityisen ja juuri meidän näköisen.

Meille on tulossa siviilivihkiminen, koska sulhanen ei kuulu kirkkoon, ja sen lisäksi siunaustilaisuus kirkossa. Ensimmäinen ajatus oli, että kaikki tapahtuisi samana päivänä. Aluksi vihkiminen jossain mukavassa kahvilassa tai ravintolassa (Lapinniemen Ansarikahvila tuli heti mieleen), johon kutsuttaisiin vain perheet, ja sen jälkeen siirryttäisiin kirkkoon, jonne tulisivat kaikki loput vieraat.  Kuitenkin minua alkoi tässä parin kuukauden miettimisen aikana huolestuttaa, että mitä  jos vihkiminen ei sitten tunnukaan miltään, kun paikalla olisi vain kymmenkunta vierasta ja kahvilat harvemmin ovat yhtä juhlavia paikkoja kuin kirkot. Jotenkin yllättävän hankalaksi osoittautui päästää irti ajatuksesta kirkkohäistä, kun niitä on lapsuudesta asti suunnitellut! :) Vaikka kovasti koitin ajatella, että kyllä naimisiinmenon rakastamansa ihmisen kanssa täytyy tuntua ihanalta, olipa puitteet mitkä hyvänsä, ei kahvila silti alkanut tuntua oikealta paikalta avioitumiselle. Uskon, että kahvila hääpaikkana voisi toimia oikein hyvin, jos esimerkiksi juhlat sitten jatkuisivat samassa paikassa, tai suunnitelmissa olisi vähän rennommat häät.

marriage wedding couple love man woman people kiss bench trees nature sunshine sunlight water river lake sweet gown suit wedding dress

Seuraavaksi ajatus jumiutui ulkovihkimiseen. Sulhanen on ollut bestmanina häissä, joissa vihkiminen oli ulkona, ja tilaisuus on kuulemma ollut tosi kaunis. Meillä kuitenkin suunnitelmissa on talvihäät, enkä Etelä-Suomessa uskalla luottaa siihen, että yksi muutamasta kauniista talvipäivästä osuisi juuri meidän hääpäiväämme. Hetken aikaa mietimme jopa häiden siirtämistä kesälle, kun ulkovihkimispaikkoja keksittiin loputtomasti (järven rannalla, metsässä, Lapissa tunturin huipulla, mökin pihassa jonka jälkeen häät jatkuisivat puutarhajuhlilla...), eikä muita ideoita tuntunut tulevan.

still items flowers arrangement bouquet ribbons chairs events venue beach wedding singers band sky shore sand bokeh Mielessä kävi myös vaihtoehto lähteä ulkomaille vihkimistä varten, mutta sekä vihkiminen ulkomailla että juhlien järjestäminen Suomessa tulisi aika kalliiksi ja vaatisi paljon järjestelyjä. Tietysti vaihtoehtona olisi jättää häämatka tekemättä, jonka olemme laskeneet hääbudjettiin, ja käydä niillä rahoilla jossakin lämpimässä. Aika nopeasti tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että haluamme juhlia häitä sukulaisten ja ystävien kanssa, emmekä halua painostaa ketään maksamaan itselleen matkaa häidemme vuoksi.

Vihkimisen, siunaustilaisuuden ja hääjuhlien suunnittelu samalle päivälle hieman rajoittaa vihkipaikkoja, kun siirtymismatka ei saisi olla liian pitkä, ettei päivän aikataulu leviä käsiin jo heti alkuunsa. Ulkomaanmatkasta puhuessa aloimme kuitenkin miettiä, olisiko kaiken pakko tapahtua samana päivänä. Kummankaan perheet tai kaasot eivät asu Tampereella, joten lähekkäisten viikonloppujen järjestyminen saattaa aiheuttaa ongelmia, ja muutenkin tuntuisi oudolta olla pari viikkoa aviopari ja sen jälkeen vasta juhlia häitä. Kuitenkin häälauantaita edellinen perjantai voisi onnistua, kun kaikki läheiset ovat joka tapauksessa tulleet silloin jo Tampereelle. Toki vihkimisessä juhlia edeltävänä iltana on omat ongelmansa. Perjantaina tekemistä on varmasti muutenkin tarpeeksi, ja hääpaikan koristelu pitäisi saada hyvissä ajoin valmiiksi, jotta illalla pystyisi nauttimaan vihkitilaisuudesta. Valokuvaaja pitäisi varata ylimääräiseksi pariksi tunniksi, ja laittautumisesta pitäisi huolehtia itse, ettei tarvitsisi käydä kampaajalla kahdesti. Toisaalta olisi hauskaa venyttää hääjuhlat alkamaan jo perjantaista ja viettää enemmän aikaa perheiden kanssa, sitten viettää juhlapäivien välinen yö kaasojen/bestmanin kanssa ja kerätä jännitystä, ja juhlia lauantaipäivä. Lisäksi olisi varmaan hyvä, että hääpaikan valmiiksi saamiselle olisi selkeä takaraja eikä koristelu voisi venyä pilkunviilaukseksi! Lauantaille tulisi myös enemmän aikaa nauttia olosta ja laittautua rauhassa, kun siirtymisiä paikasta toiseen ei olisi niin paljon.

Perjantaille siirtäminen avasi heti paljon enemmän vaihtoehtoja, kun vihkipaikka voisi olla vähän kauempanakin Tampereelta. Vieraat voisivat ajaa paikalle omilla autoilla eikä alkoholia tarvitsisi välttämättä tarjota, kun seuraavana päivänä olisi kuitenkin kunnon juhlat.

Aloitettiin miettimällä asioita, mitä me harrastamme tai missä olemme käyneet treffeillä, ja olisiko niistä paikoista joku sellainen, missä vihkimisen voisi järjestää. Ideoita, joita meille tuli mieleen, katsotaan mihin päädytään ;) :
  • Jonkin hienon saunatilan vuokraaminen
  • Pyynikin näkötorni; hyvällä säällä voisi olla vihkiminen tornin huipulla, huonolla kelillä sisällä. En tiedä, saako kahvilaa varattua yksityistilaisuuksiin iltaisin ja paljonko maksaisi. Näsinneulaa mietittiin myös.
  • Kuumailmapallo, vene, hevosajelu... Nämä lähinnä taas kyllä kesähäihin sopivia.
  • Laavu, kota tai muu paikka, jossa on nuotio. Voisi keittää nokipannukahvit tai paistaa lettuja. Jos uskaltaisi luottaa keleihin, sinne voisi vaikka luistella tai lumikenkäillä.
  • Tunnelmallinen mökki jostakin syrjemmästä illaksi, jompikumpi voisi olla siellä yötä.
  • Joku hieno museo tai kirjasto, mutta ei tullut Tampereelta mieleen sopivaa.
  • Hotelli Rosendahlissa on talvipuutarha!
  • Syyshäihin olisi ihanaa järjestää kynttilänvalossa piknik, kun on jo pimeää mutta ei vielä lunta!

fire flame kitchen burner stove gas range kettle kitchenware heat

2 kommenttia:

  1. Jatkan näihin vanhoihin postauksiin kommentointia... Hienosta museosta tai kirjastosta tuli vain mieleen Näsilinna, joka voisi toimia vihkipaikkana? Me otettiin siellä kuvat hääpäivän aamuna, joten luulisin että se olisi käytettävissä myös pelkkään vihkimiseen (luultavasti samalla taksalla kuin valokuvaus 50e/alkava tunti).

    Toki nuo muutkin vaihtoehdot kuulostavat oikein hyviltä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos taas vinkistä, oon aina luullut ettei tuollaisia paikkoja vuokrata kuin koko illaksi, tuntivuokrausmahdollisuus laajentaa kyllä valikoimaa aika paljon! ps sun blogi on ihana (:

    VastaaPoista