tiistai 19. syyskuuta 2017

Värivalintoja

Hääsuunnittelussa ei viime aikoina ole tapahtunut mitään kovin uutta tai ihmeellistä. Koulu ja muut harrastukset ovat vieneet aikaa ihan riittävästi, eikä tällä hetkellä oikeastaan edes ole sellaisia asioita, joiden eteen voisi konkreettisesti tehdä mitään. To do -listalta on kuitenkin saatu yliviivata jo tärkeimmät, eli hääpaikan ja pitopalvelun valinta. Valokuvaajaa ollaan alustavasti katseltu ja ajatuksen tasolla myös päätetty. Kirkkoa pääsee varaamaan vasta vuosi ennen häitä, siviilivihkimistä varten ei voi tehdä varauksia näin ajoissa, eikä vielä viitsi alkaa ostamaan koristeita täyttämään kaappeja.

Ajatustyö pyörii kuitenkin koko ajan ja olen koittanut kehitellä hääväripalettia. Hääväreistä lukiessa on tullut haaveiltua mm. syyshäistä, joihin voisi hyödyntää ihania ruskan värejä!  

Yleisesti häävärejä valitaan kaksi tai useampi. Värit voi tietysti valita ihan sen mukaan, mikä itseä miellyttää, ja kannattaakin, jotta juhlista tulee oman näköiset. Muutamat perusperiaatteet tekevät kuitenkin onnistuneesta valinnasta helpompaa. Pelkän yhden värin käyttäminen voi näyttää tylsältä ja kaikkien koristeiden löytäminen samanvärisenä voi olla vaikeaa. Kokovalkoiset häät ovat ehkä poikkeus tähän sääntöön, häälehdissä on välillä kuvia oikein kauniisti toteutetuista täysin valkoisista juhlista. Elävyyttä yhden värin käyttämiseen saa valitsemalla esimerkiksi värin eri vaaleusasteita (vaaleanharmaa, tummanharmaa) tai eri sävyjä (laventeli, purppura, malva), jolloin kokonaisuus näyttää harmoniselta. Väriä valitessa kannattaa miettiä myös juhlatilaa, joka ainakin meillä asettaa omat haasteensa: tilassa on hirsiseinät, verhot ovat vaaleanvihreät ja tuolit punaiset.

 
Värien valinnassa voi auttaa, jos mietitte tulevan puolison kanssa lempivärejänne. Voisiko ne yhdistää? Väriympyrän avulla voi miettiä vaihtoehtoja: kolme vierekkäistä väriä yhdistämällä saadaan rauhallinen väripaletti. Vastakkaiset värit muodostavat pirteän yhdistelmän (yläpuolella olevassa kuvassa musta viiva). Jos lempivärienne väliin jää yksi väri, tehostevärinä voisi toimia esimerkiksi vastakkaiset kaksi väriä (kuvan oranssi pitkä suorakaide), tai näiden välissä oleva väri (kuvassa keltainen kolmio). Jos valitsemanne värit ovat vastakkaiset tai kahden päässä toisistaan, voitte kuvitella neliön, jonka kahdessa nurkassa on teidän värinne ja kaksi muuta ovat tehostevärejä (sininen neliö). Jos värienne välissä on kolme muuta väriä, tehosteväri voi löytyä kuvittelemalla väriympyrän sisälle tasasivuinen kolmio (kuvassa merkattu vihreällä).

Alkuperäinen kuva löytyy täältä
Väriympyrää katsoessa yhdistelmät eivät välttämättä tunnu kovin kauniilta, joten kannattaa myös miettiä, mitä eri sävyjä on olemassa. Jos lempivärisi on sininen, löytyy vaihtoehdoiksi esimerkiksi vanhan vaaleansininen, taivaansininen, petrolinsininen, laivastonsininen, tumma yönsininen... Omaa silmää miellyttäviä värejä voi miettiä myös selailemalla sisustuslehtiä tai oikeastaan mitä vain kuvia netistä, ja poimia värit jostain sellaisesta kuvasta, jonka tunnelma tuntuu hyvältä.

Jos haluaa kasata oman väripaletin, jota voi näyttää esimerkiksi floristille tai käyttää apuna koristeita ostaessa, rautakaupoista saa ilmaiseksi värikarttoja, joista voi leikata ja liimata tai löytää vaikka valmiina itselle sopivan.
Pinterestistä ja Googlen kuvahausta inspiroivia värimalleja löytyy loputtomasti esimerkiksi hakemalla "wedding color schemes". Niitä ihastellessa olen miettinyt, että voitaisiinpa järjestää häät useamman kerran, jotta pääsisi toteuttamaan kaikki! 💖

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti