sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Häämusiikki

Aitolahden kirkko
Oltiin sulhasen kanssa kuuntelemassa häämusiikkia viime sunnuntaina Aitolahden kirkossa, mutta tenttikiireiden vuoksi ehdin kirjoittelemaan aiheesta vasta nyt. Musiikki kuuluu yleensä olennaisena osana hääjuhlaan, ja häämarssit ovat sen verran ikonisia, että aika moni varmaan osaa hyräillä ainakin yhtä ellei useampaakin. Tampereen seurakunta on minusta lähtenyt aika kivalla tavalla mukaan parien lisääntyneeseen kiinnostukseen käyttää entistä enemmän aikaa ja vaivaa häiden suunnitteluun. Seurakunnalla oli häämessuilla oma piste, jossa he jakoivat esitteitä häämusiikkikonsertteihin, joita on järjestetty pitkin kevättä eri kirkoissa. Jos olisi menossa Tampereella naimisiin, olisi voinut käydä nimenomaan omassa hääkirkossa kuuntelemassa, miltä akustiikat sun muut kuulostavat!

En tiedä, tuleeko meidän siviilivihkimiseen perjantaina mitään musiikkia, sillä kutsumme sinne vain perheet, eikä porukassa ole oikein ketään, joka soittaisi sellaista soitinta, jonka voisi kuljettaa vihkipaikalle. Toimitus on kyllä äkkiä ohi ilman musiikkia, mutta tuntuu myös vähän hassulta kuunnella joku kappale nauhalta. Lauantaina järjestettävään kirkolliseen siunaukseen sen sijaan ilman muuta kuuluu musiikki, sillä siunaus on rakenteeltaan käytännössä samanlainen kuin vihkiminen: häämarssi, yksi virsi tai muu musiikki ja poistumismusiikki. Olen tosi pitkään ollut sitä mieltä, että haluan astella kirkkoon Prinsessa Ruususen häämarssin soidessa. Äkäslompolon lomalla käytiin kuitenkin kuuntelemassa pianokonserttia, jossa soitettiin Kuulan häämarssi, ja olen nyt alkanut pikkuhiljaa lämpiämään sillekin.

Häämarssin saa noista kahdesta varmaan valittua, mutta hankalaa on se, kun meistä kumpikaan ei oikein tiedä, mikä viimeisen musiikin kuuluisi olla. Olen muistaakseni jostain lukenut, että sisääntulomusiikki olisi rauhallisempi ja poistumismusiikki nopeampi ja iloisempi, mutta en tiedä, onko se kuinka virallista tai pakollista. Kuuluuko valita kaksi häämarssia (esim. voisiko olla sisään tullessa Ruusunen ja poistuessa Kuulan häämarssi?), vai tuleeko viimeisen musiikin olla joku ihan muu? Ainakin se voi olla jotain muuta, yksissä häissä missä olin, soitettiin uruilla Kaunottaren ja hirviön tunnusmusiikki, mikä toimi tosi hyvin. Jos jollakin on tietoa, onko olemassa jotain "etikettisääntöjä" häämarssien suhteen, niin saa kommentoida! Aitolahden ohjelmistosta löytyi suosikiksi perinteisten marssien lisäksi Elgarin Salut d'amour op.12, mutta se on sen verran rauhallinen, että en tiedä, onko se huono valinta loppumusiikiksi.


Häämusiikkikonsertin ohjelmisto
En ole ikinä ollut häissä, joissa olisi laulettu häävirsi. Tuntuu, että nykyään yleensä kaasot tai joku muu taitava ystävä soittaa tai laulaa sen tilalla. Häämusiikkikonsertissa pappi suositteli harkitsemaan häävirttä, sillä siinä vieraatkin saavat osallistua vihkitoimitukseen. Olin aina ilman muuta ajatellut, että kirkossa pitäisi olla joku esitys, mutta täytyy sanoa, että tykkäsin ajatuksesta, että kaikki, jotka haluavat, saavat yhdessä laulaa. Häävirressä olisi sekin hyvä puoli, ettei tarvitsisi ajatella, kuka sinne kirkkoon nyt pyydetään soittamaan. Soittotaitoiset varmaan joutuvat muutenkin soittamaan jokaisissa juhlissa mihin menevät. En haluaisi pakottaa ottamaan kallista soitinta mukaan juhliin, tai että kenellekään tulisi olo, että ovat saaneet kutsun vain, koska pystyvät esiintymään. Toisaalta olisi myös tosi kaunista, jos joku ystävä soittaisi tai laulaisi meidän hääjuhlassa, varsikin jonkin sellaisen kappaleen, joka on meille tärkeä. Häävirren ongelmana on se, että en oikein tiedä muita kuin jouluvirsiä, jotka eivät ole kamalan surullisia. Iloisen sävelmän lisäksi virressä pitäisi olla häihin sopivat ja kauniit sanat. Olisi myös plussaa, jos virsi olisi sen verran tuttu, että vieraat oikeasti pystyisivät ja kehtaisivat laulaa. Häämusiikkikonsertissa soitetut virret olivat minusta aika
mollivoittoisia, paitsi suvivirren sävelellä oleva. Jos meille tulisi kesähäät, valinta olisi helppo, mutta helmikuussa suvivirsisävel ei minusta oikein toimi!

Saatiin myös neuvo, että kanttoria ja vihkipappia kannattaa tavata mielellään erikseen, koska molempien kanssa käydään eri asioita läpi. Nämä tapaamiset ovat harvoja hääasioita, joita ei voi hoitaa kovin paljoa ennen häitä, ainakin Tampereella on ilmeisesti tapana jutella vihkimisen kulusta ja musiikeista vasta paria kolmea viikkoa aiemmin. Häämusiikin valintaan vaikuttaa tietysti aika paljon siellä soittavan kanttorin mielipiteet ja ohjelmisto, joten ehkä hänen kanssaan jutteleminen sitten selkeyttää ajatuksia. Kanttorit ovat kuitenkin tosi taitavia ja olleet soittamassa monenlaisissa häissä, joten luulisi, että häneltä löytyy joku sopiva virsi ja ideoita siihen, millaiset musiikit sopivat yhteen.

Netissä voi kuunnella häämusiikkia esimerkiksi täältä, ja toinen vastaava lista löytyy samaisilta häämusiikki.info sivuilta. Oulun seurakunnan sivuilla on myös muutamia  häävirsiä kuunneltavana.
 
 

2 kommenttia:

  1. Hei! Minulla on sellainen käsitys, että monet kanttorit ovat sallivampia tuon poistumismusiikin suhteen. Se voi olla tosiaan esim. joku leffasävelmä tms. Muistaakseni yksi ystäväpariskunta poistui Indiana Jonesin tunnarin tahtiin. Nämä kannattaa kuitenkin aina varmistaa juuri siltä omalta kanttorilta, koska ilmeisesti on aika paljon henkilöstä kiinni, mitä kirkossa saa soittaa ja laulaa. Eli jos päädytte virren sijasta lauluesitykseen, kannattaa laulukin tarkistaa kanttorilta (ellei ole selkeästi hengellinen), ettei tule pettymyksiä siinä vaiheessa, kun biisi on jo harjoiteltu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hyvä kuulla! Täytyy sitten kanttorin kanssa hyvissä ajoin jutella että minkälaista linjaa Lempäälässä pidetään :)

      Poista