perjantai 7. syyskuuta 2018

Kaikkien hääparien painajainen, vieraslista

Pari viikkoa sitten askarreltiin hääkutsuja (laitan niistä kuvia kunhan ne on lokakuussa saatu postiin!), ja tarvikkeiden ostamista varten piti ensin päättää vieraslistasta. Tuntuu, että tämä on monelle koko häiden suunnittelun vaikein vaihe. Kaikkia kivoja ihmisiä ei vain millään voi kutsua!

Meillä juhlatilaan mahtuisi kyllä parisataa ihmistä, mutta itse viihdyn paljon paremmin pienemmässä porukassa eikä budjettikaan veny loputtomiin. Päätettiin jo rahan käytöstä keskusteltaessa, että mieluummin pidetään hienot juhlat pienemmälle vierasmäärälle, kuin että kutsuttaisiin kaikki tutut ja sukulaiset ja joudutaan säästämään kaikessa. Lisäksi en ole kuullut kenenkään sanovan, että toivoisi, että olisi kutsunut häihinsä enemmän ihmisiä. Ollaan tehty kaikki suunnitelmat sen mukaan, että kahdeksankymmentä vierasta voidaan kutsua, sillä alustavissa suunnitelmissa vaikutti siltä, että se riittäisi ihan hyvin. Matkan varrella mukaan on kuitenkin tullut uusia kutsuttavia ihmisiä, ja jo aiemmin listalla olleet ovat alkaneet seurustelemaan tai kihlautuneet.

Pixabay
Vieraslistan paisumista estää jonkin verran se, että molemmilla on aika pieni suku. Lisäksi ollaan päädytty siihen, että ei kutsuta lapsia häihin. Minusta olisi kiusallista, jos paikalla olisi lapsia, kun kuitenkin alkoholiakin on tarjolla. Tämän hetkisessä vieraslistassa onkin noin 30 sukulaiseksi laskettavaa vierasta ja 50 kaveria.

Muuten vieraslista tuntui rajautuvan kohtuullisen helposti, mutta hankaluuksia tuli, kun alettiin miettiä, mitä pitäisi tehdä kaikille aveceille? Joissakin häissä on ollut periaatteena, että vain avioparit/kihloissa olevat/yhdessä asuvat kutsutaan. Kuitenkin meidänkin kavereista suurin osa asuu kumppaniensa kanssa yhdessä, joten tuntuisi vähän oudolta jättää vain parin ihmisen tyttö-/poikaystävä kutsumatta. Sama ongelma tulee siinä, jos käyttäisi periaatetta, että kutsuisi vain ne avecit, jotka me molemmat ollaan tavattu.

Pixabay
Saatiin päätettyä, että ainakin pitkänmatkalaisille laitetaan avecillinen kutsu, sillä yöpyminen ja matkustaminen monen sadan kilometrin päähän on mukavampaa yhdessä. Jokainen voi sitten itse päättää, haluaako tulla juhlimaan vanhojen kavereiden vai oman kumppanin kanssa. Sellaisille pariskunnille, joista molempien kanssa vietetään aikaa, luonnollisesti lähtee yhteiskutsu. Muiden Tampereella asuvien kavereiden suhteen ei olla oikein päästy vielä mihinkään lopulliseen päätökseen. Jos heille laittaisi avecittoman kutsun, pysyttäisiin hyvin tuossa 80 hengen vieraslistassa. Mikäli kaikki avecit kutsutaan, mentäisiin noin kymmenellä ihmisellä yli. 

Todennäköisesti kaikki kutsutut eivät lopulta pääse paikalle, mutta joillakin naimisiin menneillä tutuilla on käynyt niin, että vain ihan pari vierasta on jättänyt tulematta. Siinä tapauksessa budjetti ei riittäisi, sillä jokaisen vieraan ruuat kuitenkin tulevat maksamaan noin 50 euroa, minkä lisäksi tulisi vielä juomat. Ihan varmasti joku pahoittaa mielensä, jos kumppania ei kutsuta, ja olen kuullut, että jotkut ovat jättäneet joihinkin häihin menemättäkin, kun on loukkaantunut siitä, ettei oma puoliso "kelpaa". Toisaalta tuntuisi hääpäivänä oudolta, jos itsensä pitää esitellä jollekin, jota ei ole koskaan edes tavannut.
Pixabay
Miten muut olette ratkoneet kutsuvieraiden määrää? Uskaltaisikohan siihen luottaa, että osa kutsutuista jättää tulematta... En haluaisi, että oma tai jonkun vieraan päivä menee pilalle, kun pitää harmitella sitä, että joku ei saanut kutsua. Onneksi on vielä syyskuu aikaa miettiä asiaa!

7 kommenttia:

  1. Vieraslistan tekeminen oli kyllä meillekin tosi vaikeaa. Suosittelen ehdottomasti kutsumaan vain sen vierasmäärän, johon budjetti riittää, ja iloita sitten rahansäästöstä jos osa ei pääsekään. Avecjuttu on hankala, ja tapauskohtainen arvio on minusta sopivin. Toisaalta jos täytyy karsia paljon, niin sitten "samat säännöt kaikille" voi olla helpompaa. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, rahan säästyminen ei olisi ollenkaan huono juttu :D ja joku selkeä kriteeri varmaan täytyy kehittää, ettei kukaan sitten loukkaannu siitä että on "valikoitu" avecceja...

      Poista
  2. En uskaltaisi luottaa siihen, että joku laskennallinen osuus vieraista kuitenkin jää pois. Olen kuullut myös niitä tarinoita, että hääpari on taktikoinut ja lähettänyt vähän enemmän kutsuja, ja sitten lähes kaikki pääsevätkin paikalle. Mutta onhan tuo vaikea yhtälö. Me onneksi tunnemme kavereiden puolisot ihan yhtä tai kahta poikkeusta lukuunottamatta, joten siitä ei tarvitse murehtia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdelle tutulle kävi just noin, ja sitten piti keksiä että mihin kaikki vieraat mahdutetaan :D

      Poista
  3. Me ei myöskään luoteta siihen, että joku jättäisi tulematta. Paitsi molempien isovanhempien verran, kun he ovat jo ilmoittaneet, että eivät jaksa Kuopiosta reissata Turkuun saakka. Kutsut luonnollisesti heille kuitenkin lähtevät arvostavana eleenä.

    Samaa pohdintaa kaikkiaan on kuitenkin myös meillä käyty. On avecceja ja on uusia ystäviä, joita ei hääsuunnittelun alkuvaiheilla osannut arvata tulevan. Me aiomme laittaa kutsut lähiviikkoina menemään, joten pian täytyy lopulliset päätökset kutsuttavista tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kihlausaika on tosiaan meilläkin ollut sen verran pitkä, että paljon on ehtinyt tutustua ihmisiin, mikä sinänsä on tietysti hyvä asia! :) Vieraslistan tekemistä se ei kyllä helpota...

      Poista
  4. En kyllä ole itsekään koskaan kuullut, että pari olisi harmitellut sitä, että kutsuivat liian vähän vieraita! :) me kutsuimme n. 110 ja kaikki paitsi 8 pääsivät paikalle! Syynä taisi olla jo 7kk ennen häitä lähetetyt save the date -kortit :)

    VastaaPoista