maanantai 13. elokuuta 2018

Mistä olisi hyvä jutella ennen naimisiinmenoa?

Viime viikko vietettiin sulhasen kanssa Ylläs-Pallastunturin kansallispuistossa patikoiden. Oli tosi onnistunut ja onnellinen reissu. Keli suosi kaikkina muina päivinä paitsi ensimmäisenä, jolloin sumun ja sateen vuoksi näkyvyyttä oli ehkä sata metriä. Sääskiäkään ei ollut yhtään!

 
Samalla kun sai keskittyä perusasioihin (käveleminen, syöminen, nukkuminen, syöminen, hienot maisemat, rentoutuminen, syöminen :D ), oli paljon aikaa jutella häihin, parisuhteeseen ja elämään ylipäänsä liittyvistä asioista. Mietittiinkin yhdessä, mistä asioista parien olisi hyvä keskustella ennen naiminsiinmenoa. Näihin kysymyksiin ei tarvitse eikä välttämättä voikaan löytää oikeita vastauksia, mutta me koimme, että olisi hyvä, että asioita olisi edes ajateltu ennen häitä. Monet keskustelunaiheet saattavat helposti herättää voimakkaita tunteita, joten muistakaa olla hienotunteisia ja osoittaa, että ymmärrätte ja hyväksytte toisen mielipiteen, vaikka ette olisikaan samaa mieltä. Myös omien mielipiteiden perustelu ilman, että yrittää todistaa olevansa oikeassa, on meillä hyväksi havaittu taktiikka. Ajan kanssa kaikkiin asioihin on alkanut muodostua molempia miellyttäviä ratkaisuja.



1) Miten haluatte asua?
Suomessa vai ulkomailla, maalla vai kaupungissa? Haluaako jompikumpi ehdottomasti omakotitalon ja ison pihan, mutta toinen toivoisi kerrostaloasuntoa ihan kaupungin keskustasta? Uusi ja valmiiksi laitettu talo, vai vanhempi jota pitää/saa itse remontoida?
Minä haluaisin puuhuvilan omalla puutarhalla, mies ei ole innostunut omakotitalon vaatimasta työmäärästä. Hän haluaisi asua Etelä- tai Keski-Suomessa, minulle Tampere on tuntunut vähän turhan isolta kaupungilta. Näyttääkin siltä, että todennäköisesti päädymme keskisuureen kaupunkiin kaksikerroksiseen rivitaloon.

2) Huolehdittavat
Haluatteko lapsia, ja jos kyllä, niin kuinka monta olisi haaveissa? Mikäli ette halua tai voi saada omia lapsia, mitä ajattelette esimerkiksi adoptoinnista tai sijais-/tukiperheeksi ryhtymisestä?
Haluatteko lemmikkejä, ja minkälaisia? Ovatko molemmat valmiita sitoutumaan lemmikin hoitoon?

3) Raha
Ovatko rahanne häiden jälkeen kaikki erillisiä, kaikki yhteisiä vai jotain siltä väliltä? Perustatteko yhteisen säästötilin tai sijoitatteko yhteisiä rahoja? Jos osa rahoista on yhteisiä ja osa omia, onko yhteinen osuus prosentteina palkasta vai joku könttäsumma? Entä jos jossakin elämän vaiheessa jompikumpi tienaisi huomattavasti toista enemmän, miten rahat sitten jaetaan? Mitä mahdollisille perinnöille tapahtuu? Haluatteko tehdä avioehdon? Minkä verran tarvitsette säästöjä turvallisen olon luomiseksi, entä onko toisen taloudenpidossa jotain mikä ärsyttää tai huolestuttaa?

4) Elämänarvot
Mitkä asiat teille ovat tärkeitä ja miten priorisoitte niitä? Esimerkkeinä voisi olla esimerkiksi parisuhde, yhteinen perhe, molempien muu perhe, kaverit, varallisuus, uralla eteneminen, uskonto, harrastukset, matkustelu... Jos pitäisi valita esimerkiksi uralla etenemisen ja yhdessä asumisen väliltä, miten valitsisitte? Oletteko valmiita joustamaan omissa uratavoitteisanne toisen töiden vuoksi? Missä ylipäänsä haluaisitte olla muutaman vuoden päästä? Entä jos molempien vanhemmat kutsuvat teidän yhtä aikaa viettämään vaikka joulua, miten toimitte? Tai jos tulee mahdollisuus lähteä pitkälle lomamatkalle, ja toisella on tavoitteellinen harrastus, josta reissu tarkoittaisi taukoa?

5) Unelmat
Mitä villejä unelmia teillä on? Jääkö jompaa kumpaa kaivelemaan, jos ei koskaan muuttanutkaan Filippiineille joogaopettajaksi? Aikooko toinen teistä ostaa kalliin urheiluauton, jos saa tilaisuuden?
Meillä miehen reissu-unelmat kuulemma toteutuvat meidän ensi vuoden pidemmällä ulkomaanmatkalla. Oma henkireikäni on muuttaminen Lappiin erämökkiin vuodeksi, mikä todennäköisesti ei tule kyllä toteutumaan käytännön syistä, mutta oli sitä mielenkiintoista miettiä yhdessä :D

+ Ruutuaika
Viikon aikana huomattiin, että tauko älypuhelimista teki suhteelle ja yleiselle vireystilalle ja luovuudelle todella hyvää. Aloimmekin miettiä, että jatkossa varmaan pitäisi normaalissa arjessakin olla esimerkiksi parin tunnin tauko, jolloin ei olisi koko ajan netin, sovellusten ja viestien saatavilla.


 

2 kommenttia: